Diabetische voet

[lightbox style="modern" image_path="ttp://www.elite-footcare.nl/wordpress/wp-content/uploads/DIABEET_A.jpg" popup="" link_to_page="" target="" description="" size="full"]
DIABETISCHE VOET

Voet afwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucosewaarde, kan op den duur de zenuwen in uw lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten, waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren, omdat u bv blaren en wondjes niet meer goed opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in uw benen of voeten. Te vaak tast een te hoge bloedglucosewaarde ook uw bloedvaten aan. Het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u het eerst aan uw voeten, omdat u voeten het verst verwijderd zijn van uw hart. Door een minder goede doorbloeding zijn u voeten vaak koud, rood/paars van kleur en extra gevoelig voor koude en warmte.

SYMPTOMEN:

Droge voeten of kloofjes, minder gevoelig in voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten, verhoogde kans op schimmelinfecties. Als u er op tijd bij bent en u zich regelmatig laat controleren voorkomt u ernstige infecties, stand afwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.

TIPS:

Goede bloedglucose waarden zijn dus van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen. Voorkom schade aan bloedvaten en zenuwen in uw voeten. Houd daarom uw bloedsuikerspiegel goed in de gaten. Stop met roken en loop/wandel zo veel u kan. Dit houdt u op gewicht en in conditie, bovendien bevordert het de bloedsomloop in de benen. Laat uw voeten ook minimaal eenmaal per jaar onderzoeken door uw arts podotherapeut of op de voet-poli.

Comments are closed.